lørdag 28. mars 2015

Ny vår...

En ny vår er i emning. I allefall trodde vi det, helt til det lava ned med snø igjen, på centimetervis. Men det tiner fort, satser vi på. For vi vil jo ha vår.
Men med våren følger måneder og datoer som gjør dagene rare. Fortsatt. Denne våren er det to år siden alt skjedde. Og jeg kjenner igjen datoer på kalenderen, som setter i gang visse tanker og følelser. Og da hender det jeg tar meg en runde i bloggen her, enten jeg vil eller ikke, nesten. Og gjenopplever noen av hendelsene fra da. Våren 2013. Så her i huset vil nok våren, og særlig påsken være spesiell i så måte. Ha hendelser med seg, som tar tankene litt tilbake i tid.
Det er andre gangen vi gjenopplever det på avstand. Og rart å lese om, rart å tenke tilbake til de dagene.
Og da tenker jeg på ei setning som Gunhild Stordalen har sagt.
 "- Det blir som å spørre hvordan man spiser en elefant, sier hun. - Man tar en bit av gangen, til man er gjennom."
Det er slik det er.
Helt surrealistisk i ettertid. Men slik er livet da.
Man gjør det man må.


Gunhild Stordalen er i medias søkelys for tiden. Systemisk Sklerose. Stamcellebehandlingen av hennes sykdomstilfelle har hjulpet henne, og forhåpentligvis gjort henne frisk. Tenk så viktig stamcellene er, så mange sykdommer som etter hvert kan kureres ved hjelp av egne stamceller! Etter cellegiftkurer og mediskamenter som gjør at stamcellene går ut i blodet, tas stamcellene ut av pasientens blod, der de nå befinner seg og kan høstes.
De fryses ned i påvente av at høydose-cellegiftkurer skal knekke pasientens immunforsvar totalt.
Så etter hvert settes ned oppbevarte stamcellene inn igjen, og man kan bare krysse fingrene og håpe det beste - at kroppen igjen vil sette i gang produksjonen av blodceller  og gjøre den vanvittig syke kroppen frisk igjen.

Behandlingen kan sammenlignes med å skru av PC-en, for så å skru den på igjen - i håp om at systemet begynner å fungere igjen.

I hovedtrekk er slike stamcelletransplantasjoner brukt som standard behandling for flere sykdomstilfeller i Norge. For flere kreftdiagnoser er det brukt. Det er på trappene med slik behandling mot MS. Og nå for Systemisk Sklerose.


Vi kjenner dette godt.
Viktor har prøvd to ulike stamcelletransplantasjoner. I 2002 var det ikke helt vanlig med stamcelletransplantasjon i behandling av Lymfekreft. Men Viktor var en av dem som fikk det.
Autolog Stamcelletransplantasjon. Dvs ut og inn med egne stamceller. Full re-start av systemet.
På Radiumhospitalet. Med stort hell. At det var tøft og fryktelig slitsomt, og faktisk skummelt, det husker jeg godt. Morfin og oppkast og feber og mer morfin...Stor glede den dagen blodverdiene hadde steget såpass at alt kunne sies å være i orden, og alt ville gå bare framover.

I 2008 var det på'n igjen, men ny runde. Denne gang med donor-stamceller. Allogen Stamcelletransplantasjon. Da er den reelle faren for bivirkninger større, selv om selve transplantasjonen ikke er like omstendelig. Da blir bare et program oppdatert, på en måte. Ikke en skikkelig omstart av hele systemet, slik som det må, når man må ved bruk av egne stamceller. Og bivirkningene som holdt seg så pent på avstand i starten, viste seg med full tyngde etter hvert. Dessverre.


For å få donor til slik type transplantasjon, er det viktig at så mange som mulig gir blod - og skriver seg inn som stamcelledonor i tillegg. Da kan vi være med i registret og være den som matcher når noen virkelig trenger det!











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar